Gebiedsontwikkeling

vitalisering centrum Eerbeek: voor gemeente Brummen een impuls geven aan het centrum van Eerbeek. Door concentratie van kernwinkelgebied, door transformatie van gebied er omheen en door het herinrichten van de stationsomgeving van Eerbeek. Samen met horeca, winkeliers, papierindustrie en provincie werken we aan de vitalisering.

Besselinkschans: in opdracht van gemeente Oost Gelre, het ontwikkelen van een gedragen gebiedsperspectief voor het evenemententerrein / Zwarte Crossterrein. Een aantal verschillende activiteiten vindt hier plaats en leidt tot conflicterend gebruik. Dat kan beter. Gebiedsproces met de stakeholders om de koers te actualiseren.

Radio Kootwijk: in opdracht van Staatsbosbeheer het ontwikkelen van een perspectief voor dit bijzondere culturele erfgoed in een kwetsbare omgeving. Stikstof en vervoersbewegingen zijn een beperking van het gebruik. Maar het complex van gebouwen is uniek en moet wel worden onderhouden. Hoe ziet een gezond financieel perspectief er uit, passend binnen de kaders en met respect voor de kwetsbare omgeving.

Programma Lichtenvoorde/Geef Lichtenvoorde Kleur: in opdracht van de gemeente Oost Gelre, samen met een team een upgrade geven aan het centrum van Lichtenvoorde. Deze upgrade bestaat enerzijds uit een paar complexe gebiedsontwikkelingsopgaven (transformatie, stedenbouwkundige ontwikkeling, parkeren) en anderzijds uit het samen met bewoners en ondernemers aanpakken van initiatieven en realiseren van projecten. Lichtenvoorde kenmerkt zich door hechte maatschappelijke organisaties/verenigingen, waardoor de levendigheid en leefbaarheid van het centrum een grote boost krijgt.

Port of Deventer: in 2014 begon ik als kwartiermaker met een onderzoek hoe de haven van Deventer een economische boost kan krijgen. Inmiddels is het project uitgegroeid tot een gebiedsconcept voor ongeveer 150 ha havengebied waarin gewerkt wordt aan de realisatie van een containerterminal, een revitalisering en verduurzaming van de industriehaven. Maar belangrijker nog is dat  Port of Deventer inmiddels op de kaart staat. Door samenwerking van ondernemers en overheden en door samenwerking met Port of Zwolle en Port of Twente heeft deze strategie gezorgd voor een economische versterking van de regionale economie. 

De ontwikkeling van De Gasfabriek was aanleiding voor de ontwikkeling van een economische hotspot en vormde aanleiding tot een gebiedsontwikkeling voor de Poort van Deventer. Het is een gebied vanaf de A1 tot haven waarin de focus ligt op innovatieve bedrijvigheid. De Gasfabriek en S/park  (Akzo) vormen hierin het zwaartepunt.

Vliegveld Twente: hoe kun je met 36 maatschappelijke organisaties tegen de ontwikkeling van voormalig vliegveld Twente toch een gebiedsontwikkeling op gang krijgen. Met inzet van een  “serious game” van UT is het gelukt om door inbreng van deze 36 partijen een scenario te ontwikkelen wat zeer goed scoorde op economische-, milieu- en financiële  effecten.

In 2008 had projectontwikkelaar Phanos Nederrijn BV het initiatief genomen voor een gebiedsontwikkeling van Stadsblokken/Meinerswijk gemeente Arnhem (450 ha). In samenwerking met architectenbureau Krier en Kohl (Berlijn) is een integraal gebiedsconcept ontwikkeld voor wonen in een buitendijkse gebied, waarbij natuur, waterbeheer  kaderstellend waren voor het concept, maar ook veel kansen bood voor een wervend gebied.

In opdracht van waterschap Groot Salland is een concept ontwikkeld voor  ontwikkeling van het Vechtdal en een aantakking van oude Vechtmeanders. Resultaat was een integraal gebiedsconcept voor het Vechtdal. Hierin is onderzocht wat de mogelijkheden en beperkingen van aantakking van voormalige meanders zijn.